Millainen mielikuva sinulla on koneistamisesta työnä?
Puhelin, auto, pesukone – käytät päivittäin laitteita, joiden komponentit on valmistettu koneistamalla. Tavaroiden valmistamisesta ei tulisi mitään ilman täsmälleen oikean kokoisia osia. Siihen tarvitaan ihmisen ja teknologian yhteispeliä.
Mitä koneistaminen on?
Lyhyesti sanottuna koneistus tai koneistaminen tarkoittaa sitä, että kappaleesta poistetaan materiaalia lastuavalla laitteella. Näin siitä saadaan halutun muotoinen. Koneistaminen voi olla sorvausta, jyrsintää, hiontaa, poraamista tai kierteytystä. Alumiini, teräs ja muovi ovat eri materiaaleista yleisimpiä.
Suurin osa työstökoneista on tietokoneella ohjattavia. CNC-koneistaminen (Computer Numerical Control) on laitteiden ohjelmointia ja robottien ohjaamista. Automaatio ja muu konepajateollisuuden teknologia kehittyy jatkuvasti. Koneistaminen onkin nykyään siistiä sisätyötä.
Alan tulevaisuus on valoisa. Töitä riittää monenlaisille osaajille ja urapolusta on helppoa muokata omiin mieltymyksiin sopiva. Vaihtelevissa työtehtävissä riittää mahdollisuuksia oman ammattitaidon kehittämiseen.
Kuka voi olla koneistaja?
Koneistajaksi tullaan hyvin monenlaisista taustoista. Alalle hakeutuvia yhdistää halu tehdä töitä käsillä ja saada aikaan konkreettisia tuloksia. Jos robotiikka tai uusi teknologia kiinnostaa, lähde rohkeasti koneistajan uraa kohti.
Koneistajaksi voi opiskella useissa eri oppilaitoksissa ympäri Suomen. Alalle voi työllistyä myös oppisopimuskoulutuksen kautta. Ota yhteyttä lähimpään ammattioppilaitokseen mikäli ala kiinnostaa!