top of page
Koneistajaksi_web3000-7405008.jpg

Koneistajan työ – Tietoa opoille

Koneistaminen on moderni käsityöläisammatti, joka tarjoaa varmat työllistymisnäkymät. Tälle sivulle olemme koonneet alasta tietoa opinto-ohjaajille. Katso myös oppimateriaalit opinto-ohjauksen tunneille!

Mitä koneistaja tekeekään?

Lyhyesti sanottuna koneistus tai koneistaminen tarkoittaa sitä, että kappaleesta poistetaan materiaalia lastuavalla laitteella. Näin valmistettuja kappaleita käytetään monenlaisten koneiden ja laitteiden valmistamiseen, hienomekaanisista mittalaitteista raskaaseen teollisuuteen.

Moderni koneistajan työ on yhteistyötä robottien ja automatiikan kanssa. Konepajat tarvitsevat tekijöitä hyvin monenlaisiin töihin. Työt voi aloittaa kappaleenvaihtajana tai koneenkäyttäjänä. Taitojen karttuessa voi opetella aktivoimaan ja asettamaan ohjelmia koneisiin. Alalla tarvitaan myös ohjelmointitaitoisia koneistajia ja menetelmäsuunnittelijoita.

Ala, jolla riittää töitä

Maailma muuttuu, mutta koneistamalla valmistettuja osia tarvitaan jatkossakin. Monella on kuitenkin vanhentunut mielikuva siitä, millainen ammatti koneistajan työ on.

Aiemmin koneistajat tekivät raskasta fyysistä työtä öljyiset hanskat kädessä, lastujen lennellessä ympärillä. Tänään koneet hoitavat suuren osan manuaalisista työvaiheista. Ihminen ohjelmoi laitteita, valvoo niiden toimintaa ja käynnistää uudet työvaiheet, eikä työ useinkaan vaadi fyysistä voimaa. Työympäristö on siisti ja valoisa.

Vinkki: Suomessa toimii lukuisia koneistuspalvelua tarjoavia yrityksiä. Kysy mahdollisuutta yritysvierailuun! Katso täältä Koneistajaksi.fi-kumppaniyritysten lista.

koneistajaksi-mansner-web2500-7407683.jpg

Millainen ihminen sopii koneistajaksi?

Tarkkuus ja keskittymiskyky ovat hyödyksi koneistajan työssä. Kappaleiden on oltava juuri oikean kokoisia. Työ sopii hyvin henkilölle, joka tykkää nähdä käsiensä jäljen ja haluaa vastata oman työnsä laadusta. Työtä tehdään tyypillisesti muutaman henkilön tiimeissä.
 

Osa pitää paljon rutiineista: silloin esimerkiksi kappaleenvaihtajan työ voi olla palkitsevaa. Osa haluaa työltään luovuutta ja uusia haasteita. Silloin voi oppia työn ohessa lisää automaatiosta ja uusien kappaleiden ohjelmoinnista.

Koneistajaksi kouluttautuminen sopii vakaata ja turvallista työtä arvostavalle. Ja jos moderni teknologia ja robotiikka kiinnostavat, ala on nappivalinta.
 

Koneistajana työskentelee kaiken ikäisiä ja eri sukupuolia edustavia henkilöitä. Työnantajat painottavat, että kaikkein tärkeintä on asenne, eli halu oppia uutta ja tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.

Miten koneistajaksi pääsee?

Koneistajaksi tai CNC-koneistajaksi voi opiskella toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on nimeltään kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (koneistaja).
 

Oppisopimus on toinen yleinen väylä alalle. Nuori voi työllistyä alan yritykseen esimerkiksi ensimmäisen vuoden ammatillisten opintojen jälkeen, ja suorittaa tutkinnon sen jälkeen loppuun oppisopimuskoulutuksena.

Oppimateriaalia opinto-ohjauksen tunneille

Koneistajaksi.fi esittelee modernia koneistajan työtä videoiden ja kuvien kautta.
Hyödynnä materiaalia oppitunneilla:

 

Katso kaikki videot täältä!


Meluisaa ja likaista työtä? Kaikkea muuta!

Päivitä oppilaiden mielikuvat koneistajan työstä tälle vuosikymmenelle ja hyödynnä opotunnille suunniteltu sivu:

 

Katso opotunti-sivu.

bottom of page