Koneistajan työ – Opotunnin materiaali
Millaista on koneistajan työ ja kenelle se sopii? Tämän sivun tehtävien kautta pääset tutustumaan moderniin käsityöammattiin. Katso myös opinto-ohjaajan sivu!
1. Millaista työtä koneistaminen on?
Katso video ja lue lyhyt Mitä koneistaminen on -sivu. Katso sen jälkeen ympärillesi luokkahuoneessa tai koulun pihalla. Missä laitteissa, koneissa tai ajoneuvoissa on todennäköisesti koneistamalla tehtyjä osia, joko muovisia tai metallisia?
2. Kenelle koneistajan työ sopii?
Moderni koneistajan työ on yhteistyötä robottien ja automatiikan kanssa. Konepajat tarvitsevat tekijöitä monenlaisiin töihin:
-
Työt voi aloittaa kappaleenvaihtajana tai koneenkäyttäjänä.
Nämä työt sopivat rutiineista pitävälle ihmiselle.
-
Taitojen karttuessa voi opetella aktivoimaan ja asettamaan ohjelmia eri koneisiin. Näissä tehtävissä on hyötyä siitä, jos hahmottaa hyvin kolmiulotteisia esineitä ja pitää luovasta ongelmien ratkaisemisesta.
-
Alalla tarvitaan myös ohjelmointitaitoisia koneistajia ja menetelmäsuunnittelijoita.
Hyväksi koneistajaksi voi oppia nopeasti jo nuorena. Sukupuoli tai fyysinen lihasvoima ei tässä työssä ratkaise. Tärkeämpää on hyvä keskittymiskyky, tarkkuus ja halu tehdä laadukasta jälkeä. Monet koneistusyritykset kannustavat työntekijöitään oppimaan koko ajan uutta ja miettimään, miten omaa työtä voisi helpottaa automaation avulla. Uutta oppimalla voi vaikuttaa myös omaan palkkaansa.
Aiemmin koneistajat tekivät raskasta fyysistä työtä öljyiset hanskat kädessä, lastujen lennellessä ympärillä. Tänään koneet hoitavat suuren osan manuaalisista työvaiheista. Ihminen ohjelmoi laitteita, valvoo niiden toimintaa ja käynnistää uudet työvaiheet, eikä työ useinkaan vaadi fyysistä voimaa. Työympäristö on siisti ja valoisa. Työssä onkin plussa, jos tykkäät järjestyksestä!
Alalla riittää töitä ympäri Suomen, joten koneistajan työ sopii vakaata ja turvallista ammattia etsivälle. Ja jos moderni teknologia ja robotiikka kiinnostavat, ala on nappivalinta.
Pohdi, mitä sellaisia vahvuuksia sinulla on, joista olisi hyötyä modernilla konepajalla? Entä tuleeko mieleesi heti joku tuttava, joka viihtyisi koneistajan työssä?
3. Koneistajille riittää töitä ympäri Suomen
Maailma muuttuu, mutta koneistamalla valmistettuja osia tarvitaan jatkossakin.
Selvitä seuraavaksi, millaisia koneistusalan yrityksiä kotipaikkakunnallasi tai naapurikaupungeissa toimii.
Tutustu Koneistajaksi.fi-kumppaniyrityksiin tai googlaa lähimpiä yrityksiä hakusanalla “koneistus [paikkakunnan nimi]”. Käy kolmen eri yrityksen verkkosivuilla. Millaisia koneistuspalveluja ne tarjoavat? Minkälaisia osia yritys koneistaa?
Tiesithän, että voit ottaa sinua kiinnostavaan yritykseen yhteyttä ja kysyä mahdollisuutta käydä vierailulla!
4. Koneistajaksi pääsee ammatillisten opintojen
tai oppisopimuksen kautta
-
Koneistajaksi tai CNC-koneistajaksi voi opiskella toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa. Koulutus on nimeltään kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (koneistaja).
-
Oppisopimus on toinen yleinen väylä alalle. Nuori voi työllistyä alan yritykseen esimerkiksi ensimmäisen vuoden ammatillisten opintojen jälkeen, ja suorittaa tutkinnon sen jälkeen loppuun oppisopimuskoulutuksena.
-
Koneistajan työhön voi tulla myös alanvaihtajana missä tahansa työuran vaiheessa.
-
Ammatillinen tutkinto antaa hyvät eväät koneistajan työhön. Menetelmäsuunnittelusta ja ohjelmoinnista kiinnostunut voi jatkaa konetekniikan opintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulussa (insinööri AMK) tai yliopistossa (tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri).
Selvitä, mikä on sinua lähin ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon johtavia opintoja.
Minkälainen oppija olet? Opitko paremmin työn ohessa oppisopimuskoulutuksessa vai perinteisemmin opettajan johdolla ja harjoitteluissa?